Psykodynamisk terapi
Psykodynamisk psykoterapi är ett samlingsnamn för terapiformer med grund i psykoanalytisk teori och ett humanistiskt synsätt. Grundtanken är att människan har ett omedvetet inre liv som huvudsakligen formats av nära och viktiga relationer under uppväxten, och att relationer och anknytningen till andra fortsätter att vägleda under livet. Omedvetna försvar mot störande känslor, rädslor och inre konflikter leder till psykiska symtom och begränsningar. Ordet ”dynamisk” betonar att individers inre liv på så vis kan vara mer eller mindre i balans.
Syftet är att ge klienten ökad kontakt med och kunskap om hur han eller hon fungerar i relation till andra och till sig själv och därigenom minska psykiska symtom samt förebygga att de återkommer.
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi grundas på inlärningsteori som handlar om hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön, samt kognitiv teori som tar fasta på hur tankar påverkar känslor och beteenden. Ett centralt antagande är att förändringar av tankemönster kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar, och vice versa.
Olika KBT-terapier betonar de två perspektiven i olika utsträckning. Medan klassisk beteendeterapi kan handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag (till exempel spindlar, sociala situationer) till dess att obehaget försvunnit, fokuserar kognitiv terapi på att identifiera och bryta negativa tankemönster. De två perspektiven och teknikerna förekommer dock ofta tillsammans. Dialektisk beteendeterapi och Acceptance and Commitment Therapy är exempel på vad man kallar tredje vågens KBT. Dessa innehåller influenser från buddhistiskt tänkande i tekniker för att bland annat uppnå medveten närvaro (eng. mindfulness) och acceptans.
Oavsett vilket problem som behandlas, kännetecknas KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan terapeuten och klienten. Klienten informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger man med en så kallad beteendeanalys vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår. Denna utmynnar i en behandlingsplan som provas och utvärderas under behandlingens gång. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas och följs upp.
Avgifter
Mottagningen ingår i Region Skånes vårdval vilket innebär att du kan söka subventionerad vård här när du fått en remiss om psykoterapi från din vårdcentral. Priset är då 200:- per besök upp till gränsen för högkostnadsskyddet som 2024 är 1400:-. Därefter får du frikort fram tills nästa 12-månaders period.
Om du av någon anledning inte vill söka via vårdcentralen eller redan har förbrukat det antal besök som Region Skåne erbjuder, så kan du söka till mottagningen utan remiss. Priset är då 1000:- per besök.
Frikort
Region Skånes högkostnadsskydd för besök/vårdkontakter i öppenvård under en 12-månadersperiod är 1400 kronor.
I högkostnadsskyddet ingår inte kostnader för:
Frikortet berättigar till kostnadsfria besök/vårdkontakter i öppenvård från och med datumet för den sista patientavgiften som skrevs in i högkostnadskortet. Perioden på 12 månader beräknas från första besöket som skrevs in i högkostnadskortet, oavsett när det inträffade.
Ett exempel: Första vårdbesök görs 25 april 2024. Efter ett antal besök har patienten betalat totalt 1 400 kronor i patientavgifter den 10 oktober 2024. Då får patienten ett frikort och betalar inget för besöken i öppenvård till och med 24 april 2025.
Mer info om högkostnadsskyddet återfinns på denna länk
Antal besök
Om du söker via vårdvalet så har du rätt till 20 besök samt ett uppföljningsbesök tre månader efter avslutad behandling. Du är inte skyldig att gå alla 20 gånger. Du går så många gånger som du känner att du har behov av. Du och din behandlare stämmer av under terapins gång.
Om du efter avslutad behandling känner behov av fortsatt terapi så har du, efter en karens på 6 månader, rätt till 20 nya besök.
En session är vanligtvis 45 minuter.
Om du söker privat så finns ingen övre gräns för hur många sessioner du får gå.
Hur går det till?
Du börjar med att kontakta mig via telefon eller mail. Om du har fått en remiss från din vårdcentral så kommer jag att be dig skicka in den. Därefter bokar vi en tid för ett första samtal.
De fem första besöken är avsedda som bedömningssamtal. Under dessa samtal har du möjlighet att avgöra om det här är rätt terapiform och behandlare för dig. Det är viktigt att det känns rätt! Om du väljer att fortsätta efter det femte samtalet så låses din remiss till den här mottagningen. Du har därefter inte möjlighet att byta till en annan mottagning inom aktuell behandlingsperiod.
Samtalen sker vanligtvis på plats på Jörgen Ankersgatan 12 men det finns även möjlighet till videosamtal om det passar dig bättre. Videosamtalen kommer att ske med säker anslutning. Tre av de fem första bedömningssamtalen måste ske på plats.
Fler frågor?
Har du fler frågor så är du välkommen att kontakta mig. Det är lättast att nå mig per mail eller sms. Eftersom jag ofta sitter i möte så kan jag ha svårt att svara på telefonsamtal.
Vi hörs!